Statele Unite au admis luni ca exista in continuare o "neincredere profunda" fata de Iran, dupa 34 de ani de la criza ostaticilor de la ambasada americana din Teheran, si nu au ascuns faptul ca negocierile in curs in dosarul nuclear sunt dificile.

"Am spus in mod clar ca este dur si ca exista un istoric al unei neincrederi profunde" intre Statele Unite si Iran, a declarat Marie Harf, o adjuncta a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, raspunzand unor intrebari despre manifestatiile antiamericane organizate luni in Iran si despre perspectiva negocierilor in dosarul nuclear, care urmeaza sa fie reluate pe 7 si 8 noiembrie la Geneva intre Teheran si marile puteri.

"Suntem implicati in negocieri serioase si substantiale", a oferit asigurari Harf, exprimandu-si speranta ca noua runda de negocieri, joi si vineri, intre Iran si membrii Grupului 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) sa permita "continuarea pregreselor" in vederea "incetarii avansarii programului nuclear al Iranului".

"Evident ca nu este usor, dar avem ocazia, obligatia, sa vedem unde ne poate conduce calea diplomatica", a subliniat purtatoarea de cuvant.

De asemenea, ea a pledat din nou ca membrii Congresului american sa acorde o "scurta pauza" administratiei in privinta unor eventuale noi sanctiuni impotriva Teheranului, pentru a oferi o sansa diplomatiei, scrie MEDIAFAX.

Conservatori iranieni au mobilizat multimea luni, cu ocazia marcarii a 34 de ani de la luarea de ostatici la ambasada americana de la Teheran, pe 4 noiembrie 1979, dovedindu-si astfel hotararea, pe fondul unei apropieri istorice de Washington, intreprinse de catre presedintele moderat Hassan Rohani.

Acesta promoveaza, de cand a fost ales, o atitudine mai concilianta fata de occidentali in criza nucleara, cu scopul de a obtine o anulare a sanctiunilor care sufoca economia iraniana.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Rohani a declarat luni ca Guvernul sau nu este "optimist" cu privire la rezultatul negocierilor in dosarul nuclear, afirmand totodata ca este necesara "pastrarea sperantei solutionarii problemelor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.