ONU a anuntat luni ca numarul sirienilor nevoiti sa-si abandoneze casele din cauza razboiului a inregistrat o crestere foarte mare, atingand de-acum 6,5 milioane de persoane.

In total, 9,3 milioane de sirieni au de-acum nevoie de ajutor umanitar pentru a supravietui, fata de 6,8 milioane in septembrie, iar 6,5 milioane de sirieni au fost nevoiti sa-si abandoneze casele, fata de 4,25 de milioane in septembrie, a precizat Valerie Amos, coordonatoarea operatiunilor umanitare ONU, in fata membrilor Consiliului de Securitate.

De asemenea, numarul total al refugiatilor sirieni va atinge 3 milioane pana la sfarsitul anului, apreciaza Natiunile Unite.

Avand in vedere faptul ca unele tari vecine nu mai pot face fata afluxului de refugiati sirieni, precum Iordania, care a avertizat in acest sens, Valerie Amos a indemnat Consiliul de Securitate sa exercite mai multa presiune pentru a permite transportarea ajutorului umanitar in centrul tarii.

In plus, Valerie Amos a solicitat Consiliului "sa recurga la toate parghiile sale politice atat pe langa regimul Bashar al-Assad, cat si pe langa opozitie", pentru a garanta transportarea hranei si medicamentelor, a anuntat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, care a participat la o reuniune privata a lui Valerie Amos cu reprezentanti ai Consiliului de Securitate, scrie MEDIAFAX.

Peste 100.000 de sirieni au murit de la inceputul conflictului, in martie 2011, iar "situatia continua sa se deterioreze rapid si inexorabil", a anuntat Amanda Pitt, purtatoarea de cuvant a lui Valerie Amos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.