Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad nu intentioneaza sa participe la conferinta de pace Geneva-2 "pentru a preda puterea", ceea ce reclama opozitia si aliatii sai, a afirmat luni seara ministrul sirian al Informatiilor, Omran al-Zohbi.

"Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea, asa cum o doresc (Saud) Al-Fayçal (ministrul saudit de Externe) si unii opozanti din strainatate", a declarat Omrane al-Zohbi, citat de agentia oficiala Sana.

"Daca era cazul, noi am fi predat puterea la Damasc, ceea ce ne-ar fi scutit de un efort suplimentar si de pretul biletului de avion", a ironizat ministrul sirian.

"Presedintele (sirian) Bashar al-Assad va fi in continuare sef de stat, (...) desi (opozitia si aliatii sai) nu doresc ca el sa ramana" in aceasta calitate, a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

Declaratiile ministrului sirian intervin in contextul in care Washingtonul, Moscova si ONU incearca sa organizeze la Geneva o conferinta internationala de pace privind Siria, cu participarea regimului si a opozitiei. Scopul acestei conferinte ar fi gasirea unei solutii politice a confictului sirian, in urma caruia, potrivit unui ONG, au murit peste 120.000 de persoane, incepand din 2011.

Opozitia siriana cere garantii ca la conferinta internationala Geneva-2 va fi stabilita plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, ceea ce regimul de la Damasc nu accepta

Declaratiile ministrului sirian intervin la cateva ore dupa o conferinta de presa, la care au participat sefii diplomatiilor americane si saudite, John Kerry si Saud Al-Fayçal. In cadrul acestei conferinte cele doua state aliate si-au afisat divergentele cu privire la solutionarea conflictului din Siria.

Ryadul i-a cerut Washingtonului sa actioneze mai dur in solutionarea conflictul sirian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.