Instalatiile de productie a armelor chimice din Siria au devenit inutilizabile inaintea datei-limita de 1 noiembrie, a declarat o sursa din cadrul organizatiei insarcinate cu distrugerea arsenalului chimic sirian.

"Siria a incheiat (operatiunile prin care a facut) inutilizabile instalatiile de productie si de asamblare a armelor chimice", a anuntat aceasta sursa, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, inaintea anuntului oficial al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), prevazut ulterior.

Siria s-a conformat deciziei Consiliului Executiv al OIAC, care o indemna sa procedeze la aceasta "distrugere functionala cat mai rapid posibil, dar nu mai tarziu de 1 noiembrie 2013", a subliniat aceasta sursa.

Tara a predat pe 24 octombrie un program general de distrugere, care a permis sa se stabileasca planuri vizand o "distrugere sistematica, integrala si verificata" a armelor chimice, scrie MEDIAFAX.

Acest program urmeaza sa fie examinat de catre Consiliul Executiv OIAC, care se va reuni la 5 noiembrie si va utiliza acest document pentru a stabili, pana pe 15 noiembrie, diferite date-limita pentru distrugerea definitiva a aresenalului chimic din Siria, tara care a devenit in mod oficial stat parte la Conventie pe 14 octombrie.

Organizatia, care a primit Premiul Nobel pentru Pace la inceputul lui octombrie, este insarcinata cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian in urma unei rezolutii istorice a ONU. Aceasta rezolutie, cu numarul 2.118, dispune ca aresenalul sirian sa fie distrus pana la jumatatea lui 2014.

Rezolutia ONU a fost adoptata in urma unui acord ruso-american privind distrugerea arsenalului chimic sirian, care a indepartat amenintarea unui atac american in urma unui atac chimic soldat cu morti, comis pe 21 august langa Damasc.

Acest atac a fost imputat de catre Statele Unite si aliatii lor regimului sirian. Damascul, sustinut de Moscova, neaga ca ar fi responsabil de atac si afirma ca este vorba despre o provocare a rebeliunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.