Observatii recente prin satelit asupra teritoriului nord-coreean au confirmat lucrari importante la instalatia de unde a fost lansata o racheta cu raza lunga de actiune in decembrie, a anuntat marti un centru de studii americano-coreean.

Santierul cuprinde ceea ce pare sa fie o noua rampa de lansare "plata", destinata testarii rachetelor balistice mobile la instalatia de la Sohae, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Universitatii Johns Hopkins.

Lucrari au fost efectuate si la rampa principala, "poate pentru a o moderniza si a putea lansa de pe ea dispozitive mai mari", a precizat institutul pe site-ul 38.North, confirmand observatii anterioare.

Poligonul de la Sohae, situat in apropiere de coasta din nord-vestul tarii, a servit pentru lansarea cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune de tip Uhna-3, condamnata de Occident, care a considerat-o un test deghizat de racheta balistica cu raza lunga de actiune, unterzis prin rezolutii ONU.

Lucrarile in cadrul instalatiei "ar putea sa fie finalizate in curand, permitand Phenianului sa efectueze un nou tir in spatiu", a avertizat institutul. Acesta a subliniat saptamana trecuta ca au fost construite doua intrari in tunelul din poligon, in care nord-coreenii efectueaza teste nucleare, sugerand noi teste iminente, scrie MEDIAFAX.

Phenianul sustine ca programul sau spatial are un scop pur stiintific, in timp ce Seulul si aliatii sai, in special Statele Unite, acuza regimul ca dezvolta rachete intercontinentale, incalcand sanctiuni ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.