Presedintele SUA, Barack Obama, ar fi recunoscut ca serviciile secrete americane au interceptat comunicatiile Angelei Merkel, explicand ca nu a stiut despre aceasta situatie care ar fi inceput in 2002, cu trei ani inainte ca Merkel sa devina cancelar.

Surse citate de publicatia Der Spiegel au declarat ca Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a interceptat telefonul mobil al Angelei Merkel din 2002, operatiunea fiind inca in desfasurare cu cateva saptamani inainte de vizita pe care Barack Obama a efectuat-o la Berlin in iunie.

O nota interna din 2010 a Serviciului special pentru interceptari (Special Collection Service - SCS), o divizie a Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA), arata ca agenti americani ar monitoriza comunicatiile din aproximativ 80 de locatii situate in numeroase tari, inclusiv in orase precum Paris, Madrid, Roma, Praga, Geneva si Frankfurt. Nu se stie daca agentii americani intercepteaza continutul conversatiilor telefonice sau doar datele de conectare, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a plrezentat scuze Angelei Merkel in timpul conversatiei de miercuri, presedintele SUA argumentand ca nu stia de activitatile de interceptare. Pozitia oficiala a Casei Albe sugereaza ca aceasta ipoteza este adevarata. Purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, Jay Carney, a declarat ca "Statele Unite nu monitorizeaza si nu vor monitoriza comunicatiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activitati in trecut.

Biroul cancelarului german a comunicat miercuri ca exista informatii ca telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. In acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe presedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificari. "Cancelarul i-a transmis presedintelui Obama ca, daca informatiile se vor confirma, aceasta situatie este total inacceptabila", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificari "totale si sincere" in legatura cu presupusele activitati americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Asteptam sa se faca lumina, in mod total si sincer" in acest caz, a declarat Westerwelle, dupa convocarea ambasadorului american din Berlin.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.