Zeci de mii de elevi, studenti, parinti si profesori au defilat, joi, in Spania impotriva unei reforme foarte controversate a educatiei, in cadrul unei zile de greva generala la apelul sindicatelor si parintilor elevilor.

"Niciun pas inapoi, impotriva reformelor, greva generala", strigau liceenii in manifestatia de la Madrid, unde s-au adunat zeci de mii de persoane in pofida ploii.

La Barcelona numarul lor era intre 30.000, potrivit politiei, si 170.000, potrivit organizatorilor, iar alte cateva mii de persoane defilau in alte aproximativ 50 de orase ale tarii.

Aceasta este a treia greva generala organizata in acest sector de la preluarea puterii de catre Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, la sfarsitul lui 2011, in cadrul caruia ministru al Educatiei este Jose Ignacio Wert, caruia sindicatele ii cer demisia.

Greva a fost respectata in medie in proportie de 83 la suta, cu 91 la suta dintre universitatile publice si 35 la suta dintre scolile semiprivate, potrivit principalelor doua sindicate UGT si CCOO, scrie MEDIAFAX.

"Sunt motive de ingrijorare dar argumentele celor care au facut apel la greva nu au nimic de-a face cu reforma educativa" si nu sunt legate de reducerile de salarii care afecteaza toti bugetarii, a afirmat secretarul de stat pentru Educatie, Montserrat Gomendio, pentru televiziunea nationala.

Fals, au raspuns sindicatele si opozitia de stanga care critica o reforma "retrograda si inegalitara", care favorizeaza paturile instarite ale populatiei si este indreptata impotriva laicitatii.

Aceasta zi coincide cu cea de-a treia zi de greva a studentilor, organizata la apelul sindicatului studentilor (SE).

Secretarul general al acestuia, Ana Garcia, a denuntat o lege "care ne face sa ne intoarcem la cavernele educative ale franchismului", subliniind in primul rand cresterea taxelor de inscriere universitara.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.