Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va cere joi Camerei Reprezentantilor sa adopte reforma in domeniul imigratiei, revenind asupra acestui subiect dupa depasirea crizei care a paralizat statul federal american la inceputul lunii.

Presedintele american va face o declaratie in acest sens la ora locala 10.35 (17.35, ora Romaniei), la Casa Alba. El va argumenta ca reforma in domeniul imigratiei "este buna pentru tara", a declarat miercuri pentru AFP un oficial de rang inalt al administratiei americane.

Reforma in domeniul imigratiei a fost adoptata deja, pe 27 iunie, in Senat, dominat de democrati. Textul reformei prevede, sub conditii stricte si o perioada tranzitorie de cel putin 13 ani, acordarea cetateniei americane persoanelor care locuiesc clandestin in Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Inainte ca Obama sa o poata promulga, aceasta reforma trebuie adoptata de Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, insa unii alesi ai Partidului Republican se impotrivesc unor masuri asemanatoare cu o "amnistie" a clandestinilor si sunt reticenti fata de ideea unui "parcurs spre naturalizare".

"Presedintele a enuntat clar principiile-cheie ale masurilor sprijinite de ambele parti si bunul simt, intre care continuarea consolidarii securitatii la frontiere, crearea unui parcurs bazat pe merit catre obtinerea cetateniei (americane), asumarea unei responsabilitati mai mari de catre angajatori si trecerea sistemului nostru de imigratie in secolul XXI", a explicat un oficial sub acoperirea anonimatului.

In vara, Obama a exercitat presiuni asupra Camerei Reprezentantilor in vederea adoptarii reformei imigratiei, dar problema a trecut in plan secund in timpul crizei provocate de refuzul republicanilor de a adopta bugetul.

Reforma in domeniul imigratiei, care ar reusi sa-i legalizeze pe cei aproximativ 11 milioane de imigranti clandestini aflati pe teritoriul Statelor Unite, potrivit estimarilor, a figurat la loc de cinste in programul electoral al lui Obama.

Citeste si:
Reformă a sistemului de învățământ. Cinci schimbări majore anunțate...
Reformă a sistemului de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.