Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, i-a transmis secretarului de Stat american, John Kerry, ca activitatile americane de spionare a tarilor aliate sunt "inacceptabile".

"I-am spus lui John Kerry ceea ce presedintele François Hollande i-a spus lui Barack Obama: spionajul la scara larga practicat de americani in tarile aliate este inacceptabil", a spus Fabius la Londra.

Presedintia Statelor Unite a minimizat noua controversa aparuta dupa dezvaluiri despre amploarea activitatilor de spionaj americane in Franta, explicand ca Washingtonul primeste informatii din strainatate "asa cum fac toate tarile". "Nu vom comenta public toate presupusele activitati de spionaj si am spus clar ca Statele Unite primesc informatii din strainatate asa cum fac toate tarile", a explicat purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, Caitlin Hayden, scrie MEDIAFAX.

"Asa cum presedintele Barack Obama a declarat in discursul la Adunarea Generala a ONU, am inceput sa trecem in revista modul in care obtinem informatii, pentru a ajunge la un echilibru intre preocuparile legitime privind siguranta cetatenilor nostri, cea a aliatilor si preocuparile privind protejarea vietii private", a explicat Hayden.

Potrivit ziarului Le Monde, Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a efectuat 70,3 milioane de actiuni de interceptare a datelor telefonice din Franta in perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013. Site-ul ziarului Le Monde a citat documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat in prezent in Rusia. In acest context, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, l-a convocat "imediat" pe ambasadorul Statelor Unite la Paris pentru a oferi explicatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.