Adversarii republicani ai lui Barack Obama continuau, marti, sa ii ceara presedintelui sa amane obligatia legala a de fi asigurati medical incepand din 2014, din cauza disfunctiunilor portalului de Internet aflat in centrul reformei sistemului de sanatate.

"Legea afirma foarte clar ca cei care, anul viitor, nu vor subscrie pentru asigurare medicala, vor datora bani, o penalizare, IRS", fiscul american, a explicat marti senatorul republican Marco Rubio pentru postul de televiziune CBS.

"Este nedrept sa pedepsesti oamenii pentru ca nu au cumparat un produs pe care nu pot sa il cumpere astazi pentru ca tehnologia nu este pusa la punct, deoarece site-ul de Internet de unde ar trebui sa il cumpere nu functioneaza, dupa cum a marturisit chiar presedintele", a declarat republicanul. "Prin urmare, cer pur si simplu o amanare a acestei obligativitati pana cand General Accounting Office (biroul de audit al administratiei) certifica faptul ca site-ul este in functiune si functioneaza timp de sase luni consecutiv".

Incepand din ianuarie, toti americanii vor fi obligati din punct de vedere legal sa fie asigurati medical. Cei cincizeci de milioane de americani care nu au in prezent o asigurare de sanatate pot, teoretic, sa intre pe portalurile de Internet din 1 octombrie pentru a-si alege o asigurare mai mult sau mai putin scumpa, in functie de venituri, scrie MEDIAFAX.

Dar la trei saptamani de la lansare, portalurile sunt afectate de probleme tehnice care impiedica persoanele sa se inscrie sau chiar sa vizualizeze optiunile disponibile.

"Daca este imposibil sa accesezi site-ul Obamacare, suspendarea penalizarii celor care nu sunt inscrisi nu ar trebui sa creeze polemica", a declarat luni Eric Cantor, seful majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor. Barack Obama a recunoscut luni ca site-ul este prea lent si a promis o actualizare. Dar Casa Alba nu a anuntat o amanare a obligativitatii de a fi asigurat.

"In primul rand, este prea devreme in proces. Se vorbeste despre o data limita de 15 februarie sau 31 martie si noi suntem in 21 octombrie", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Carney a amintit totusi ca legea prevede ca persoanele care nu au avut acces, din motive diverse, la o asigurare ieftina, nu vor fi penalizate.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.