Italia va solicita Uniunii Europene (UE), in timpul summitului de joi si vineri, la Bruxelles, "patru angajamente clare" in lupta impotriva imigratiei clandestine, a declarat marti seful Guvernului italian, Enrico Letta.

"Vom solicita Consiliului European patru angajamente clare deoarece drama de la Lampedusa", naufragiul din 3 octombrie survenit in apropierea acestei mici insule italiene, "este o problema europeana", a declarat Letta in fata deputatilor italieni.

Potrivit sefului Guvernului italian, Italia va cere "implementarea programului de supraveghere Eurosur, consolidarea Frontex, un plan de actiune privind gestionarea problemei imigratiei si un dialog cu tarile mediteraneene" din care provin imigrantii.

Letta a insistat deja asupra acestor puncte luni, in cursul unei intrevederi la Roma cu premierul grec Antonis Samaras.

"Nu vom accepta un compromis la Bruxelles", a avertizat, marti, Letta. "Nimeni nu trebuie sa creada ca aceste tragedii sunt episoade ocazionale care vor inceta odata cu sosirea iernii", a adaugat el. Peste 400 de imigranti au murit in doua naufragii care au avut loc la inceputul lunii octombrie, in numai o saptamana, primul in apropierea coastelor insulei italiene Lampedusa, al doilea in apropierea Maltei, scrie MEDIAFAX.

"Europa nu poate, avand in vedere propria istorie si radacinile sale profunde si nobile, sa ramana fara reactie in fata unor tragedii precum cea de la Lampedusa", a afirmat premierul italian, care incearca sa-i convinga pe colegii sai din UE ca tarile lor sa imparta cu Italia povara imigratiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.