Poluarea paraliza, marti, pentru a treia zi consecutiv Harbin, o metropola din nord-estul Chinei, determinand inchiderea scolilor si a aeroportului si blocand mai multe retele de transport.

Scazand in raport cu o zi inainte, poluarea atmosferica atingea in continuare un nivel care depaseste de 30 de ori plafonul preconizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la Harbin, aglomeratie urbana cu peste zece milioane de locuitori.

"Ceata este mai putin densa decat ieri, dar este in continuare dezgustatoare", a declarat o studenta chineza, Song Ting, in varsta de 21 de ani, contactata prin telefon de la Beijing, scrie MEDIAFAX.

Un inginer in varsta de 25 de ani, Zhao Yang, a declarat la randul sau: "Ieri era mai rau. Se respira greu. Nu vezi prea multa lume pe strazi si unii isi pun trei masti inainte de a iesi".

"Apocalipsa" la Harbin, titrau marti divese ziare din tara, din ce in ce mai ingrijorate de degradarea mediului.

Presa publica in special fotografii cu locuitori avand fetele acoperite cu masti filtrante, pierduti intr-o ceata in care vizibilitatea era redusa la cateva zeci de metri.

"Ceata" din Harbin, capitala provinciei Heilongjiang, s-a acumulat in timp ce orasul punea in functiune sistemul de incalzire in apropierea iernii, care este deosebit de grea in aceasta regiune frontaliera Siberiei. China, a doua economie a planetei si prima piata mondiala de automobile, isi vede mediul amenintat de numeroasele sale industrii poluante, de traficul rutier in expansiune constanta si delasarea in ceea ce priveste preocuparea de a proteja ecosistemele.

In plus, tara isi obtine peste 70 la suta din energie din arderea carbunelui, ceea ce o face principalul producator mondial de gaze cu efect de sera. Guvernul a anuntat in iunie va va face oficialii locali responsabili de ameliorarea calitatii aerului din orasele lor.

Municipalitatea din Beijing si-a anuntat joi intentia de a instaura un sistem de circulatie a automobilelor alternativ in zilele in care calitatea aerului este deosebit de degradata.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.