Jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat dezvaluirile lui Edward Snowden despre sistemul de supraveghere cibernetic american, a afirmat luni ca toate tarile din America Latina au fost spionate de Statele Unite.

"Toate tarile din America Latina au fost spionate de administratia americana", a declarat jurnalistul american in timp ce participa, prin videoconferinta, din Brazilia, unde locuieste, la a 69-a Adunare Generala a Societatii Interamericane de Presa (SIP).

Aceasta adunare anuala reuneste aproximativ 300 de jurnalisti de pe continentul american de vineri pana marti, la Denver, in Colorado (vestul Statelor Unite).

"Mai multe reuniuni latino-americane", printre care ale Organizatiei Statelor Americane (OEA), si "discutiile pe marginea tratatelor de liber schimb" au fost spionate, a afirmat el, potrivit MEDIAFAX.

Reporterul, care a demisionat saptamana trecuta de la cotidianul britanic The Guardian, a afirmat ca vor mai aparea si alte dezvaluiri despre sistemul de supraveghere mondial american orchestrat de Agentia de Securitate Nationala americana (NSA).

Luni, cotidianul francez Le Monde a dezvaluit ca NSA a interceptat milioane de date telefonice apartinand cetatenilor francezi si a supravegheat e-mailurile fostului presedinte mexican Felipe Calderon.

Potrivit lui Glenn Greenwald, cotidianul francez detinea aceste informatii "de ceva timp". Ele au fost publicate cu o zi inainte de o intrevedere la Paris intre ministrul francez de Externe Laurent Fabius si omologul sau american John Kerry.

Glenn Greenwald, de formatie avocat, a colaborat in aceasta primavara cu informaticianul american Edward Snowden la publicarea unei serii de documente secrete care releva un vast sistem de supraveghere electronic implementat de Statele Unite. Dupa ce si-a dat demisia de la The Guardian, Greenwald vrea sa se implice in lansarea unei noi institutii media patronate de fondatorul eBay, Pierre Omidyar.

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.