Sase din zece europeni cred ca infractiunile care implica arme de foc ar putea creste in urmatorii cinci ani, iar CE propune adoptarea unor norme comune mai stricte, la nivelul UE, privind modul in care pot fi dezactivate acestea, ceea ce ar putea garanta ca armele scoase din uz raman inoperabile.

Comisia Europeana a prezentat, luni, propuneri privind modul in care se poate reduce numarul actelor de violenta cu arme de foc in Europa, aratand ca in ultimii ani au fost comise atacuri armate tragice, in special in Norvegia, Belgia, Finlanda, Franta sau Italia.

"Toate tarile sunt afectate de acest fenomen. In UE, in ansamblu, peste o mie de persoane sunt victime ale omuciderilor comise cu arme de foc, in fiecare an, si o jumatate de milion de arme de foc declarate pierdute sau furate in UE continua sa fie disparute", se arata in comunicatul transmis de CE.

Cu aceeasi ocazie, CE a publicat rezultatele unui sondaj Eurobarometru care arata ca sase din zece europeni considera ca numarul infractiunilor care implica arme de foc ar putea sa creasca in urmatorii cinci ani.

De asemenea, 55 la suta dintre europeni doresc sa se adopte reglementari mai stricte in ceea ce priveste persoanele carora li se permite sa detina, sa cumpere sau sa vanda arme de foc, scrie MEDIAFAX.

"In fiecare saptamana aflam de noi acte de violenta comise cu arme de foc. Cu toate acestea, dezbaterile privind utilizarea ilegala si traficul de arme in Europa sunt ingrijorator de calme. Dezbaterile din SUA privind prevalenta armelor de foc sunt adesea mai vizibile, in contextul in care ar trebui sa ne concentram pe situatia europeana. Avem multe de facut aici, in Europa, pentru a ne asigura ca revolverele, pustile si armele de asalt nu ajung in posesia infractorilor", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Comisia propune idei pentru a solutiona deficientele existente in UE la nivelul intregului ciclu de viata al armelor, inclusiv producerea, vanzarea, detinerea, comertul, depozitarea si dezactivarea, respectand, in acelasi timp, traditia indelungata privind utilizarea legala a armelor de foc, de exemplu, in cadrul tirului sportiv si al vanatorii.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

"Adoptarea unor norme comune mai stricte, la nivelul UE, privind modul in care pot fi dezactivate armele de foc ar putea garanta faptul ca armele de foc scoase din uz raman inoperabile. Comisia va analiza posibilitatea unei abordari comune privind modalitatea de marcare a armelor cu un numar de serie in momentul fabricarii, pentru a contribui la depistarea celor utilizate de infractori. Este necesar sa se ia in considerare elaborarea unor acte legislative ale UE, cu norme minime comune privind sanctiunile penale, pentru a se garanta ca actele de violenta cu arme de foc sunt descurajate efectiv in toate statele membre si ca nu exista lacune juridice pentru traficanti", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, astfel de norme ar putea prevedea care dintre infractiunile comise cu arme de foc ar trebui sa faca obiectul unor sanctiuni penale (fabricarea ilicita, traficul, stergerea sau modificarea, fara drept, a marcajelor, detinerea ilegala de arme de foc si intentia de a furniza arme de foc) si ar putea, de asemenea, specifica nivelului sanctiunilor care ar trebui impuse de catre statele membre.

Citeste si:
Programul „Masa Caldă” începe cu întârziere. Banii au fost alocați...
Programul „Masa Caldă” începe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.