Guvernul japonez va lansa o licitatie internationala cu scopul de a gasi tehnicile cele mai adecvate pentru extragerea combusitibilului uzat din trei reactoare ale centralei avariate Fukushima.

In august, autoritatile nipone au creat o structura insarcinata cu dezvoltarea unor mijloace tehnice necesare pentru desfiintarea a patru dintre cele sase reactoare ale acestui complex atomic devastat de un tsunami pe 11 martie 2011, scrie MEDIAFAX.

Plasat sub tutela Ministerului Industriei, Institutul International de Cercetare si Dezvoltare pentru Desfiintare (IRID) urmeaza sa lanseze licitatia "cat mai repede posibil", probabil pana la mijlocul sau sfarsitul lunii noiembrie, si sa devina un punct de contact cu interlocutorii straini.

"Este vorba de aceasta data de cautarea unor tehnici de recuperare a combustibilului uzat, altele decat cea din in prezent", a precizat acest oficial.

Data licitatiei nu a fost definitivata, potrivit sursei citate.

Aceeasi organizatie a lansat deja, in septembrie, o alta consultare internationala, cu scopul de a gasi solutii pentru problema apei radioactive de la Fukushima Daiichi pe care societatea Tokyo Electric Power (TEPCO) nu a reusit sa o rezolve, chiar cu ajutorul Guvernului de la Tokyo. Data limita pentru primirea raspunsurilor este de 23 octombrie. Zeci de propuneri au fost deja adunate.

"Avem misiuni de cercetare in special in trei tari, si anume in Franta, Statele Unite si Marea Britanie", a detaliat oficialul.

Autoritatile japoneze au anuntat deja in mai multe randuri ca iau in calcul sa implice societati internationale in lucrarile de asanare care ar trebui sa dureze aproximativ patru decenii. Dar, de fapt, evolutiile nu sunt notabile pana in prezent, potrivit unor actori straini din domeniu, cu toate ca societatea franceza Areva insista asupra faptului ca dispune know-how potential util, nu doar pentru desfiintarea reactoarelor, ci si pentru decontaminarea sau chiar tratarea deseurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.