Statele Unite incearca sa convinga un grup-cheie din cadrul opozitiei siriene sa-si reexamineze decizia de a nu participa la conferinta internationala de pace prevazuta sa aiba loc la mijlocul lunii noiembrie, a anuntat marti diplomatia americana.

Consiliul National Sirian (CNS), cea mai importanta formatiune a opozitiei siriene, a anuntat duminica faptul ca nu va participa la conferinta cunoscuta ca Geneva II, ceea ce va afecta credibilitatea acestor negocieri dorite de americani si rusi.

"Au existat multe suisuri si coborasuri in acest proces. Iar aceasta nu este surprinzator, avand in vedere situatia din teren", a constatat purtatoarea de cuvant a Departamentul de Stat Jen Psaki.

"Dar vom continua sa exercitam presiuni asupra opozitiei (siriene) sa se prezinte la conferinta" Geneva II, a adaugat ea, in cadrul unei conferinte de presa. Liderul CNS Georges Sabra a argumentat aceasta decizie invocand suferintele populatiei intr-un conflict soldat cu peste 100.000 de morti, incepand din martie 2011, potrivit unui bilant ONU, scrie MEDIAFAX.

Insa purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane a subliniat ca participarea opozitiei la negocierile de pace este "cruciala", amintind ca "singura optiune pentru a pune capat acestui razboi civil este o solutie politica".

Geneva-2 ar urma sa reia directiile importante ale unui acord international privind o tranzitie politica in Siria, semnat pe 30 iunie 2012 la Geneva, dar care nu a fost pus in aplicare vreodata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.