Aplicarea protocolului aditional de catre Iran care prevede inspectii surpriza la instalatiile sale nucleare este inclusa in etapa finala a planului sau prezentat la Geneva, a afirmat miercuri seful negociatorilor iranieni din dosarul nuclear, Abbas Araghchi, rectificand o declaratie precedenta.

Aceste declaratii au fost facute la Geneva, unde se incheie miercuri cea de-a doua zi de negocieri pe tema programului nuclear iranian controversat, constituind un test pentru credibilitatea schimbarii proclamate de noua presedintie iraniana.

"Aceste probleme nu sunt prevazute in prima etapa a planului nostru dar fac parte din ultima etapa", a declarat Araghchi, citat de agentia Irna, reeferindu-se la planul prezentat marti de Iran grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franta si Germania).

El a fost intrebat de jurnalistii iranieni daca aplicarea Protocolului aditional la Tratatul de neproliferare (TNP) si problema nivelului de imbogatire a uraniului fac parte din oferta iraniana prezentata marilor puteri, relateaza AFP.

Marti, el a afirmat totusi ca protocolul aditional "nu face parte" din planul iranian.

Araghchi a explicat anterior ca planul propus marilor puteri are doua faze esentiale. O prima faza, care va dura sase luni, va permite "restabilirea increderii reciproce" si o faza finala in care Iranul aplica masuri de verificare ale AIEA pentru a asigura "transparenta" programului sau nuclear in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.