Fortele de ordine ruse au anuntat marti ca au dejucat un atentat pregatit de catre doi presupusi islamisti intr-un depozit de arme chimice care urmeaza sa fie distruse, in regiunea Kirov, la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova.

Atentatul, care era planificat din septembrie de catre doua persoane provenind din Caucazul de Nord in depozitul de armament chimic de la Maradikovski, in satul Mirnii, "putea sa creeze un pericol de moarte pentru sute de persoane", a anuntat marti Comitetul rus de ancheta intr-un comunicat.

Cei doi suspecti, in varsta de 19 si 21 de ani, aparent "adepti ai wahhabismului" (islam radical), au fost arestati, potrivit aceleiasi surse.

Atentatul urma sa fie comis cu ajutorul unui "dispozitiv exploziv artizanal", ale carui componente au fost confiscate de catre politie in cursul unor perchezitii intr-un imobil nelocuit din regiune.

Politistii au confiscat totodata carti cu caracter extermist la domiciliul suspectilor, potrivit Comitetului. O ancheta pentru "pregatirea unui atentat terorist" a fost, de asemenea, deschisa, se arata mai in comunicat. Caucazul rus, regiunea de sud a Rusiei, este teatrul unor atacuri aproape zilnice, scrie MEDIAFAX.

Rebeliunea islamista din Caucaz a revendicat atat atentatul sinucigas comis pe 24 ianuarie 2011 in Aeroportul Moscova-Domodedovo, care s-a soldat cu 37 de morti, cat si pe cele comise la metroul din Moscova in martie 2010, soldate cu 40 de morti.

Dupa Primul Razboi din Cecenia (1994-1996) intre fortele ruse si separatisti, rebeliunea s-a islamizat in mod progresiv si s-a extins tot mai mult in afara frontierelor cecene, transformandu-se la mijlocul anilor 2000 intr-o miscare islamista armata activa in tot Caucazul de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.