Premierul Italiei, Enrico Letta, urma sa se intalneasca luni dupa-amiaza cu cei mai apropiati colaboratori, pentru a discuta despre consolidarea dispozitivului militar si "umanitar" in Marea Mediterana, in urma a doua naufragii soldate cu aproximativ 400 de morti intr-o saptamana.

Letta si-a propus sa examineze, in cadrul reuniunii cu ministrii italieni ai Apararii, de Interne si al Afacerilor Externe, masurile ce vor permite pe viitor salvarea a numeroase vieti umane in Mediterana.

Italia a mobilizat deja 15 nave, dintre care 12, apartinand Pazei de Coasta si politiei financiare, opereaza intr-o raza de aproximativ 40 de mile (aproximativ 75 de kilometri) in jurul Insulei Lampedusa, principala poarta de intrare in Europa pentru imigrantii africani.

Roma dispune, de asemenea, de trei nave militare, doua de patrulare si o fregata, care opereaza in afara acestei raze de 40 de mile, potrivit cotidianului La Stampa. Mai multe elicoptere si avioane echipate cu senzori completeaza acest dispozitiv.

Autoritatile militare italiene iau in calcul sa dubleze si, eventual, chiar sa tripleze acest dispozitiv, si intentioneaza, de asemenea, sa utilizeze avioane fara pilot pentru supraveghere maritima, potrivit sursei citate, scrie MEDIAFAX.

Aceasta decizie a fost luata in urma producerii unui prim naufragiu, pe 3 octombrie, in apropiere de Lampedusa, al carui bilant actual este de 364 de victime. Un al doilea naufragiu a avut loc vineri, in largul Maltei, provocand moartea a 36 de persoane.

"Este un angajament (uman si material) care ne va permite sa cerem UE sa faca acelasi lucru", a afirmat Mario Mauro, ministrul italian al Apararii, citat de La Repubblica.

Premierul maltez Joseph Muscat a apreciat ca Italia si Malta sunt lasate singure in fata unei "probleme enorme". De la Europa, ai carei lideri se vor reuni pentru summitul din 24-25 octombrie, Muscat asteapta "un angajament politic" si o "strategie clara", "nu doar bani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.