Rusia a lansat o ofensiva de ultim moment pentru a impiedica Ucraina sa incheie un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in conditiile in care presedintele Vladimir Putin vrea sa isi salveze visul de a crea un spatiu economic comun in fosta Uniune Sovietica.

In timp ce Ucraina se indreapta spre un acord cu UE, Rusia a blocat unele importuri si a trimis recent mii de soldati pentru exercitii militare in apropierea granitelor celor trei state baltice care au aderat la blocul comunitar in 2004.

Pactul de asociere UE-Ucraina urmeaza sa fie semnat luna viitoare in Lituania, alaturi de acorduri similare ale Uniunii cu Georgia si Republica Moldova. Acordul ar fi un nou pas al Ucrainei in incercarea de a se elibera de fostul sau stapan sovietic si implica riscuri pentru ambele parti.

Pentru Putin, acordul este un pericol pentru planul sau de a crea un bloc economic care sa rivalizeze cu UE.

Ucraina considera ca legaturile mai stranse cu UE vor compensa riscul unei riposte din partea Rusiei, care cumpara un sfert din exporturile sale si ii livreaza 60% din necesarul de gaze, scrie MEDIAFAX.

"Fara Ucraina ar fi dificil de construit noul edificiu euroasiatic al lui Putin. Daca Rusia poate convinge alte tari sa i se alature doar prin forta, si nu prin puterea de persuasiune, va fi foarte dificil sa realizeze ceva", a declarat Fredrik Erixon, director al Centrului European pentru Politica Economica Internationala din Bruxelles.

Ucraina, care incearca sa depaseasca o disputa cu UE legata de soarta fostului premier Iulia Timosenko, aflata in inchisoare, vrea sa semneze un acord de asociere si un acord de comert liber cu UE la un summit care va avea loc la Vilnius, capitala Lituaniei, pe 28-29 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.