Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut o convorbire cu omologul bulgar, Kristian Vigenin, discutia vizand demersurile pe care Romania si Bulgaria vor continua sa le faca in vederea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Titus Corlatean si Kristian Vigenin au reiterat faptul ca cele doua tari au indeplinit conditiile prevazute pentru aderarea la acest spatiu. Totodata, cei doi ministri au respins "orice conexiune intre aderarea la spatiul Schengen si alte dosare, precum problematica romilor", potrivit comunicatului MAE.

Ministrul roman al Afacerilor Externe si omologul bulgar au convenit "sa continue demersurile la nivel european pentru asigurarea unei decizii favorabile privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, cu respectarea deplina a principiilor si regulilor europene", arata sursa citata, fara a preciza insa o data pentru intrarea celor celor tari.

Convorbirea celor doi ministri a avut loc marti.

Autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat, in nenumarate randuri, speranta, ca la Consiliul JAI din luna decembrie va fi luata o decizie faborabila privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, in doua etape.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray a anuntat, marti, ca raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", scrie MEDIAFAX.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013.

Dupa anuntul oficialului european, Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca Haga va astepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.