Mai multi astrofizicieni americani au decis sa boicoteze o importanta conferinta de astronomie organizata de agentia spatiala americana (NASA) pentru a protesta astfel fata de refuzul agentiei de a primi cercetatori chinezi la acest eveniment in numele securitatii nationale.

Aceasta decizie surprinzatoare, anuntata initial de publicatia britanica The Guardian, a fost confirmata marti pentru AFP de mai multe surse, inclusiv de Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea California din Berkeley, unul dintre initiatorii boicotului.

"Nu pot, in cunostinta de cauza, sa particip la o conferinta care face o astfel de discriminare", a spus cercetatorul american intr-un e-mail expediat pe adresa organizatorului acelui colocviu, consacrat descoperirii de exoplanete cu ajutorul telescopului american Kepler, care s-a desfasurat in perioada 4-8 octombrie la Centrul de cercetari stiintifice Ames pe care NASA il detine in localitatea Mountain View din California.

"Aceasta conferinta vizeaza planetele care se afla la mii de miliarde de kilometri, fara niciun aspect legat de securitatea nationala", a adaugat el.

Centrul Ames al NASA a respins cererile de participare ale cercetatorilor chinezi pe baza unei legi adoptate in martie de Congresul american, care interzice oricarui cetatean din China sa intre intr-un imobil al agentiei spatiale, potrivit unui e-mail adresat acelor oameni de stiinta de agentia spatiala, preluat in The Guardian.

Reactionand la acel articol, autorul legii, republicanul Frank Wolf, a explicat marti, intr-o scrisoare deschisa pentru directorul NASA, Charles Bolden, ca agentia spatiala "a interpretat gresit" acel text de lege, care nu impune nicio restrictie la adresa activitatilor cetatenilor chinezi, cu exceptia cazului in care acestia sunt reprezentanti oficiali ai Guvernului, scrie MEDIAFAX.

"E-mailul NASA deformeaza legea si este inexact", a adaugat politicianul republican, a carui lege vizeaza combaterea spionajului chinez.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

El considera ca "directorii NASA trebuie sa trimita noi instructiuni participantilor la conferinta, dar si presei, pentru a corecta acea idee falsa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.