Uniunea Europeana recunoaste nevoia Romaniei de a rezolva problema maidanezilor, insa vrea sa se asigure ca abuzurile vor fi evitate si ca Romania dispune de resursele necesare pentru a aplica legea la standardele europene.

Intr-o scrisoare catre Traian Basescu si Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, Comisarul European pentru Sanatate spune ca "recunoaste si respecta legea adoptata de Parlament care permite eutanasierea cainilor fara stapan care au stat mai multe de 14 zile intr-un adapost".

Comisarul aminteste insa ca trebuie respectate regulile europene care prevad evitarea oricaror suferinte nenecesare ale animalelor.

"In cazul in care decizia de a eutanasia unui caine este luata, procedura trebuie sa fie efectuata de catre personal sanitar-veterinar si in conformitate cu practicile stabilite si acceptate. De asemenea, legea prevede ca procesul de eutanasiere trebuie sa fie rapid si nedureros. Legea mai precizeza ca adaposturile cu capacitate si resurse pot continua sa adaposteasca maidanezi pentru o perioada nedeterminata de timp, iar animalele pot fi returnate proprietarilor (daca sunt identificate) sau adoptate in orice moment. Exista in continuare probleme daca legea este aplicabila ca atare in conditiile date.

  • Vor avea municipalitatile suficiente mijloace pentru a respecta toate cerintele legii?
  • Va fi posibil sa se deruleze in continuare campanii de castrat si eliberare?"

Uniunea Europeana a luat act si de faptul ca toata actiunea a pornit de la un scandal si anume moartea lui Ionut Anghel. In aceste conditii, se atrage atentia autoritatilor, este foarte greu sa faci distinctia intre informatii relevante si exagerari.

"Va indemnam sa nu insistati pentru optiunea de eutanasie si sa incurajezati primariile sa aleaga cea mai buna solutie pentru municipalitatea lor", a mai spus Comisarul European pentru Sanatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.