Alti peste patru milioane de sirieni vor fugi din calea razboiului in 2014, potrivit unor estimari ONU publicate de presa si confirmate de catre Natiunile Unite.

Din acest numar, estimat la 4,25 de milioane, aproximativ doua milioane de persoane ar urma sa devina refugiati - in comparatie cu un total prevazut la sfarsitul lui 2013 sa atinga 3,2 milioane de refugiati de la inceputul conflictului, in martie 2011 -, in timp ce alte 2,25 de milioane se vor deplasa in interiorul tarii - in prezent exista deja 4,25 de milioane de persoane deplasate -, potrivit unui document publicat de ONU in cadrul unei reuniuni a unor organizatii umanitare care a avut loc pe 26 septembrie la Amann.

Potrivit documentului, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anuntat in cadrul reuniunii ca "scenariul cel mai probabil" in 2014 este o "escaladare a conflictului, o perturbare a serviciilor esentiale si o erodare si mai mare a mecanismelor de ajutorare", insotite de o crestere a amenintarii la adresa lucratorilor umanitari.

ONU apreciaza, astfel, ca peste 8,3 milioane de sirieni vor avea nevoie de un ajutor umanitar in 2014, reprezentand o crestere de 37% in comparatie cu situatia din acest an, se arata in document, scrie MEDIAFAX.

Din aceste 8,3 milioane de persoane, 6,5 urmeaza sa se deplaseze in interiorul tarii, cu 54% mai multe decat in 2013. Populatia Siriei era evaluata la peste 20 de milioane de persoane inaintea inceperii conflictului din aceasta tara.

"Nu este vorba despre date definitive pentru 2014 (...), deoarece mai sunt doua luni pana la sfarsitul acestui an ca acestea sa fie finalizate", a subliniat pentru AFP Adrian Edwards, un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR).

"Aceasta estimare s-a modificat deja", a declarat pentru AFP Jens Laerke, un purtator de cuvant OCHA.

Pe teren, in timp ce protagonistii sunt hotarati sa lupte pana la capat si in contextul in care eforturile vizand pacea au esuat pana acum, comunitatea internationala incearca in continuare sa organizeze o conferinta de pace care sa puna capat acestui conflict, soldat cu peste 115.000 de morti, afirma un ONG sirian.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.