Premierul sarb Ivita Dacici si omologul sau kosovar Hashim Thaci au reluat discutiile luni seara, la Bruxelles, pentru a solutiona divergentele privind accesul unor lideri sarbi in Kosovo.

Cei doi sefi de Guvern au avut "o reuniune importanta si utila", care s-a incheiat luni seara tarziu, cu reprezentanta diplomatiei europene, Catherine Ashton, care mediaza de doi ani dialogul dintre Belgrad si Pristina, a declarat o purtatoare de cuvant a lui Ashton, Maja Kocijancici.

Dacici a amenintat anterior ca va pune capat acestui proces, dupa ce autoritatile kosovare i-au respins, la 2 octombrie, cererea de a vizita un oras din sudul Kosovo, unde populatia este formata in principal din etnici sarbi, scrie MEDIAFAX.

"Am convenit sa stabilim un mecanism care va permite vizite fara probleme ale oficialilor sarbi in Kosovo", a declarat el, dupa reuniunea de la Bruxelles, potrivit postului de televiziune sarb, RTS.

"Kosovo va respecta acordul privind libera circulatie fara discriminare. Daca partea sarba va inainta cereri, in conformitate cu procedura in vigoare, acestea vor fi tratate in mod adecvat", a afirmat Thaci, potrivit postului de televiziune kosovar KTV.

De asemenea, potrivit lui Dacici, Belgradul si Pristina au ajuns la un acord care permite persoanelor stramutate in timpul conflictului din Kosovo sa fie inregistrate, pentru a putea vota la alegerile locale din 3 noiembrie.

Buna desfasurare a acestor alegeri face parte din acordul semnat in aprilie, privind normalizarea relatiilor intre Belgrad si Pristina. Dacici a afirmat ca va cere sa efectueze o vizita in Kosovo, pentru "a-i indemna pe (etnicii) sarbi sa voteze in alegerile locale", boicotate in 2010.

Uniunea Europeana (UE), la care Serbia spera sa adere, subliniaza necesitatea unui "proces electoral corect" pentru a favoriza normalizarea relatiillor dintre cele doua state. Astfel, UE urmeaza sa trimita o echipa de observatori pentru monitorizarea acestor alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.