Peste 10.000 de persoane, potrivit politiei, au defilat pasnic luni seara la Rio de Janeiro, sustinand revendicari ale cadrelor didactice, insa manifestatia a degenerat ulterior, aproximativ 200 de anarhisti cu fata acoperita de masti provocand multiple pagube in centrul orasului.

Strigand "Acest Guvern va cadea! Afara Cabral si Paes!" (Sergio Cabral, guvernatorul Rio si, respectiv, Eduardo Paes, primarul orasului), mii de manifestanti, profesori si simpatizanti au marsaluit pasnic pe bulevardul Rio Branco pana la Piata Cinelandia, unde se afla sediul Consiliului Municipal.

Primele incidente au avut loc in aceasta zona, spre ora locala 20.00 (marti, 2.00, ora Romaniei), ele fiind initiate de aproximativ 200 de "black blocs" (anarhisti mascati). Un autobuz a fost incendiat, geamurile mai multor chioscuri si agentii bancare au fost sparte, iar scaune si mobilier au fost stivuite ca baricade, scrie MEDIAFAX.

Un grup de anarhisti mascati a spart intrarea in Primarie, altii au aruncat cu bombe artizanale in fatada si au incendiat pubele in strada.

Manifestantii au fost dispersati de catre un comando antirevolta din cadrul politiei, cu gaze lacrimogene.

"Cand nu exista politisti, nu exista violente, dar am venit pregatit, nu se stie niciodata", a declarat pentru AFP un anarhist mascat, Hugo Cryois, in varsta de 23 de ani, cu fata acoperita de o masca neagra, purtand un scut inscriptionat cu litera "A", de la anarhist.

Potrivit sindicatelor cadrelor didactice, aflate in greva de aproape doua luni, aproximativ 50.000 de persoane au raspuns indemnurilor la manifestatii difuzate prin intermediul unor retele de socializare, insa politia a estimat la 10.000 numarul manifestantilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.