Secretarul de Stat american John Kerry a indemnat luni Iranul sa prezinte noi propuneri in cadrul negocierilor privind programul sau nuclear controversat, cu cateva zile inainte de reluarea discutiilor la Geneva.

"Grupul Celor Sase a pus o propunere pe masa la Almati (Kazahstan) si nu cred ca Iranul a raspuns cu adevarat acestei propuneri anume", a apreciat Kerry, in cadrul summitului Forumului pentru Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), pe Insula indoneziana Bali.

"Este necesar, deci, ca Iranul sa prezinte o serie de propuneri care sa releve pe deplin modul in care vor putea arata lumii ca programul lor este pasnic", a declarat el intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Seful diplomatiei americane trimite astfel mingea in terenul Teheranului, care le-a cerut, duminica, marilor puteri sa isi revizuiasca propunerea in negocierile nucleare, apreciind ca oferta anterioara nu mai este valabila.

Kerry s-a declarat "incurajat" de discursul de deschidere de la ONU, de la sfarsitul lui septembrie, al noului presedinte iranian Hassan Rohani, care s-a demarcat de predecesorul sau conservator Mahmoud Ahmadinejad, scrie MEDIAFAX.

Dar "diferenta va fi facuta nu numai de cuvinte, ci mai degraba de acte", a nuantat Kerry. Daca va fi cazul, "Statele Unite si aliatii (lor) sunt pregatiti sa faca un pas pentru a raspunde acestor actiuni", a adaugat el.

In cadrul celor doua reuniuni de la Alamti din februarie si aprilie, grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) a propus ca Iranul sa suspende imbogatirea uraniului la 20 la suta si sa isi limiteze activitatile de imbogatire de la Fordo, o instalatie subterana apropiata de Qom (centru), dificil de distrus printr-o actiune militara. In contrapondere, acesta va atenua unele sanctiuni privind comertul cu aur si sectorul petrochimic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.