Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, a publicat joi la Bruxelles cel de-al doilea volum al sau de haiku-uri - scurte poezii traditionale japoneze cu forma fixa -, informeaza AFP.

"Pentru a scrie un haiku, o anumita serenitate este necesara, dar ceea ce e frumos in aceasta situatie este faptul ca scrisul insusi imi procura aceasta serenitate", a declarat Herman Van Rompuy, prezentandu-si noul volum de haiku-uri la rezidenta ambasadorului Japoniei la Bruxelles.

Potrivit MEDIAFAX, pasiunea lui Herman Van Rompuy pentru haiku-uri nu reprezinta o noutate. El compune astfel de poezii inca din 2004. La putin timp dupa numirea sa in fruntea Consiliului European, in 2009, politicianul belgian si-a uimit interlocutorii terminandu-si discursul, sustinut cu ocazia unei reuniuni prezidentiale la nivelul Uniunii Europene, prin lecturarea urmatorului haiku: "Valurile freamata/ impreuna in port/ trioul este in port".

Primul sau volum de haiku-uri, publicat in 2010, s-a vandut in circa 4.000 de exemplare. "Haiku-urile sunt in acord cu personalitatea mea", a explicat recent politicianul european pe pagina sa de Facebook.

Noul volum, lansat ca si precedentul de o editura flamanda specializata in poezie, contine 32 de haiku-uri. Toate sunt scrise in olandeza - limba natala a politicianului -, poeziile au fost traduse in franceza, engleza, germana si japoneza, respectand atat cat a fost posibil severele coduri care guverneaza poezia haiku: scrierea a trei versuri de cinci, sapte, respectiv cinci silabe.

Haiku-ul preferat al lui Herman Van Rompuy incheie noul volum: "Un batran caine fidel/ incet, gudurandu-se langa stapanul lui/ vor imbatrani impreuna".

Volumul, intitulat "Haiku 2", a avut un prim tiraj de o mie de exemplare. Volumul este pus in vanzare cu pretul de 16,95 euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.