Presedintele american Barack Obama a decis sa isi anuleze intregul turneu in Asia, care ar fi trebuit sa aiba loc saptamana viitoare, din cauza crizei bugetare in curs in Statele Unite, a anuntat joi seara Casa Alba, citata de AFP.

"Data fiind paralizia (partiala) a statului federal, calatoria presedintelui Obama in Indonezia si Brunei a fost anulata. Presedintele a luat aceasta decizie avand in vedere dificultatea de a organiza o astfel de deplasare" intr-o astfel de perioada, a precizat administratia americana intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

Potrivit aceleiasi surse, secretarul de Stat John Kerry va conduce delegatiile americane din Indonezia si Brunei, unde vor avea loc Forumul Cooperarii Asia-Pacific, incepand de luni, apoi summitul ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est) si cel al Asiei de Est, incepand de miercuri.

Obama isi scurtase deja turneul pe care intentiona sa il efectueze in regiune, anuland etapele prevazute initial in Malaysia si Filipine, tot din cauza crizei bugetare.

Dupa aceasta noua anulare, Obama intentioneaza sa "continue sa le ceara republicanilor sa autorizeze votul (in Congres) pentru a obtine incetarea blocarii partiale a statului", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui american, Jay Carney.

Potrivit lui, "anularea acestui turneu constituie o noua consecinta a (deciziei) republicanilor din Camera de a forta statul sa isi inceteze operatiunile".

"Aceasta paralizie, care era perfect evitabila, constituie un inconvenient pentru capacitatea noastra de a crea locuri de munca prin promovarea exporturilor si intereselor americane in regiunea (tarilor) emergente cea mai importanta din lume", a acuzat el, in timp ce presedintele a facut din consolidarea prezentei economice, diplomatice si militare americane in Asia una dintre prioritatile sale din 2009.

Carney a asigurat ca Obama intentioneaza "sa continue sa colaboreze cu aliatii si partenerii (Statelor Unite) in regiunea Asia-Pacific si sa revina in regiune la o data ulterioara", care nu a fost precizata.

Obama l-a sunat pe omologul sau indonezian Susilo Bambang Yudhoyono si pe sultanul Bruneiului Hassanal Bolkiah, pentru a-i anunta personal in legatura cu anularea vizitei sale, a explicat presedintia americana.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

El le-a transmis amandurora "regretele" sale pentru ca nu se poate deplasa, potrivi aceleiasi surse. Jakarta a declarat ca a luat act de acest anunt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.