Fostul presedinte ceh Vaclav Klaus, un cunoscut eurosceptic, propune intr-o noua carte ca Cehia sa iasa din Uniunea Europeana (UE), calificand proiectul unificarii continentului drept un "imens esec", a dezvaluit acesta pentru editia de joi a unui ziar local.

"Ultimul capitol al cartii mele depune un efort sa sparga un tabu politic care exista in continuare, si anume posibilitatea iesirii din UE", afirma Klaus, in varsta de 72 de ani, in coloanele cotidianului Dnes.

In opinia fostului sef al statului ceh (2003-2013), "Uniunea Europeana este un imens esec, ca sa nu mai vorbim de prostiile de tipul moneda comuna". Noua carte a lui Klaus, "Republica ceha la rascruce de drumuri - vremea deciziei", va aparea saptamana viitoare, scrie MEDIAFAX.

Un economist si un mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Klaus este bine cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare si pozitia sa foarte critica fata de UE.

Calificandu-se singur drept un "disident european", el reproseaza UE in special un "deficit democratic", excese birocratice si reglementari supranationale.

"Sa nu vorbim despre democratie cand vorbim despre Uniunea Europeana. Aceasta este o entitate antidemocratica si un proiect antidemocratic", afirma el in Dnes.

In opinia sa, UE ingradeste posibilitatea de a decide in mod liber a tarilor membre. "Sigur, poate fi o decizie geniala sau stupida, dar esential este ca aceasta decizie sa fie libera", subliniaza el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.