Presedintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri ca Israelul este "contrariat si infuriat" dupa ofensiva de diplomatie a Teheranului in vederea deschiderii unor noi relatii intre Iran si Occident.

Israelul este "cu siguranta contrariat si infuriat deoarece vede ca logica domina asupra loviturilor sale transante si deoarece mesajul de pace iranian obtine numeroase reactii in lume", a declarat Rohani dupa o reuniune ministeriala, conform televiziunii de stat iraniene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat inaintea Adunarii generale a ONU ca Israelul este pregatit ca actioneze singur pentru a impiedica Teheranul sa obtina arma nucleara, scrie MEDIAFAX.

"Nu ne asteptam la nimic altceva din partea regimului sionist", a raspuns Rohani.

"Israelul nu va lasa Iranul sa obtina arme nucleare. Daca Israelul este obligat sa actioneze singur, va actiona singur", a continuat Netanyahu, care a criticat puternic semnele de deschidere prezentate de noul presedinte iranian.

"Astfel de cuvinte se nasc din disperare", a declarat ulterior generalul Hassan Firouzabadi,, liderul armatei iraniene, calificandu-l pe Netanyahu ca fiind "agresiv", in declaratiile transmise de agentia Fars.

"Astazi varianta militara este o optiune veche si ruginita, asezat pe o masa subreda", a adaugat acesta.

Saptamana trecuta, iranienii au acceptat sa reia negocierile cu privire la dosarul nuclear cu statele membre ale grupului 5+1 (cele 5 mari puteri si Germania) la jumatatea lunii octombrie la Geneva. Sefii diplomatiei americane si iraniene, John Kerry si Mohammad Javad Zard s-au intalnit joia trecuta la New York, iar vineri a avut loc o scurta convorbire telefonica istorica intre Barack Obama si Hassan Rohani. Reclamand ca declaratiile lui Rohani sa fie urmate de actiuni, Obama a ales totusi sa "dea o sansa diplomatiei" si nu exclude ca Teheranul sa isi poata pastra capacitatea nucleara civila.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.