Guvernul Statelor Unite a inceput procesul de blocare a activitatilor a pana la 800.000 de angajati federali, cu inchiderea parcurilor nationale si a muzeelor si oprirea unor servicii, dupa ce Congresul nu a reusit sa ajunga la un acord privind bugetul anului fiscal 2014.

Liderii Congresului nu au programat noi negocieri legate de buget, provocand temeri in randul unor membri ai legislativului ca disputele s-ar putea amplifica si in cazul plafonului de indatorare, care trebuie majorat pana pe 17 octombrie pentru a evita intrarea in default a tarii.

Multi angajati federali au mers marti la locul de munca numai pentru a asigura fisierele, a pune afise ca activitatile sunt oprite si pentru a inregistra mesaje telefonice. Ei se vor afla in concediul fara plata pana cand Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a inceput la 1 octombrie, scrie MEDIAFAX.

Activitatile esentiale ale guvernului, precum cele in domeniul securitatii, vor continua, ca si inregistrarea intr-un program de asigurare in domeniul sanatatii, mandatat conform noii legi sustinute de presedintele Barack Obama, Affordable Care Act, respinsa de republicani.

Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de marti in crestere, inversand declinul din ziua precedenta, investitorii analizand consecintele primei blocari partiale a activitatilor guvernului federal american din ultimii 17 ani. Un indice al dolarului calculat de Bloomberg este in scadere cu 0,2%, iar cotatia petrolului este fluctuanta.

Oprirea partiala a activitatilor guvernamentale este extrem de nepopulara in randul americanilor. Acestia se opun in proportie de 72% si numai 22% sunt de acord ca Congresul sa blocheze functionarea guvernului pentru a opri intrarea in vigoare a noilor reglementari in domeniul sanatatii, program cunoscut sub numele de Obamacare, potrivit unui sondaj de opinie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.