Compania care administreaza centrala avariata de la Fukushima a anuntat marti ca patru tone de apa radioactiva s-au scurs in mod accidental pe solul instalatiei, in cursul unor operatiuni de curatare.

Incidentul s-a produs in timp ce muncitori pompau apa de ploaie intr-un jgheab de beton, catre un rezervor de 12 tone gol, potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO).

"Aceasta sarcina a inceput catre ora locala 10.38 (4.00, ora Romaniei), dar dupa peste o ora, pe la ora locala 11.50 (5.50, ora Romaniei), muncitorii si-au dat seama ca apa se scurgea de deasupra rezervorului", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant.

TEPCO a estimat la aproximativ patru tone cantitatea de apa scursa, fara sa poata preciza nivelul de contaminare.

"Apa respectiva era apa de ploaie dar, cum se afla in incinta centralei, ar putea contine materii radioactive", s-a limitat sa anunte compania.

Apa scursa s-a raspandit pe sol, in care s-a infiltrat, in parte. Centrala accidentata de la Fukushima Daiichi stocheaza apa radioactiva in aproximativ 1.000 de rezervoare, iar in subsolul instalatiei este, de asemenea, acumulata apa radioactiva, scrie MEDIAFAX.

TEPCO se lupta de peste doi ani cu acest lichid, a carui cantitate creste zilnic. O parte din el se scurge in Oceanul Pacific.

Ploi recente s-au abatut de curand asupra regiunii, provocand, in plus, o acumulare de apa de ploaie in incinta, pe care grupul depune eforturi sa o pompeze, inainte sa devina prea contaminata, in mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.