Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea, doua dintre cele mai importante personalitati ale Bisericii catolice, vor fi canonizati in data de 27 aprilie 2014, in cadrul unei ceremonii unice, care va fi organizata la Vatican.

Anuntul a fost facut, vineri, de papa Francisc, in timpul unui consistoriu. In fata cardinalilor, Papa Francisc a confirmat ca aceste doua figuri importante ale Bisericii catolice, Karol Wojtyla (papa intre 1978 - 2005) si Angelo Giuseppe Roncalli (papa intre 1958 - 1963), vor fi declarati sfinti.

Data acestei duble canonizari era deja vehiculata in presa italiana deja de cateva saptamani. Pe 27 aprilie 2014 va fi celebrata Duminica Mizericordiei Divine, o sarbatoare special creata de Ioan Paul al II-lea.

La aceasta ceremonie care va avea loc in Piata Sf. Petru sunt asteptate mii de persoane, mai ales din Italia si Polonia.

Ioan Paul al II-lea, primul papa polonez din istorie, care s-a bucurat de o popularitate uriasa in cele peste o suta de tari in care a purtat cuvantul lui Dumnezeu, va fi canonizat intr-un timp record, la doar noua ani dupa moarte. Benedict al XVI-lea a decis sa faca o exceptie de la intervalul obligatoriu de cinci ani intre beatificare si canonizare (Ioan Paul al II-lea a fost beatificat in mai 2011) pentru a deschide dosarul de sanctificare a predecesorului sau, scrie MEDIAFAX.

Papa Francisc a adus o inovatie pentru canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, fara sa astepte atribuirea unui miracol realizat de acesta. Ioan al XXIII-lea a inaugurat Marele Conciliu ecumenic Vatican II (1962 - 1965), care si-a propus sa deschida Biserica spre lume. Imaginea pe care a lasat-o posteritatii este aceea a unui pastor apropiat de oameni, simplu si cu simtul umorului, asemanator oarecum cu papa Francisc.

Dubla canonizare a celor doi fosti pontifi exprima vointa papei Francisc de a mentine un echilibru intre doua figuri foarte diferite ale catolicismului si de a evita aparitia in randul credinciosilor a unui veritabil cult al personalitatii pentru Ioan Paul al II-lea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.