Opozitia socialista a castigat, duminica, alegerile municipale din Portugalia, invingand Guvernul de centru-dreapta aflat la putere, sanctionat pentru politica sa de austeritate.

"Aceste alegeri au un invingator clar, PS. Majoritatea alegatorilor si-a exprimat de-a lungul tarii refuzul fata de politica acestui Guvern", a declarat secretarul general al socialistilor, Antonio Jose Seguro.

Premierul Pedro Passos Coelho a recunoscut, duminica seara, "infrangerea nationala" a partidului sau, PSD, care a ratat obiectivul de a pastra majoritatea primariilor.

"PSD a inregistrat unul dintre cele mai proaste rezultate in alegerile municipale", a dezvaluit el, adaugand ca aceasta infrangere este "pretul care trebuie platit" pentru politica guvernamentala. Passos de Coelho a afirmat ca intentioneaza sa mentina austeritatea, "indispensabila pentru a depasi criza economica si pentru a reinstaura increderea si pentru a relansa economia Portugaliei".

Potrivit rezultatelor partiale referitoare la 265 dintre cele 308 municipalitati, PS detinea 130 fata de 90 PSD, uneori in alianta cu alte partide de dreapta. In 2009, PSD (Partidul Social-Democrat) si aliatii sai au castigat majoritatea primariilor, cu 139 de municipalitati, fata de 132 socialistii.

PSD a pierdut controlul in cel putin trei orase mari Porto, Sintra si Vila Nova de Gaia, si a castigat la distanta in Lisabona, unde primarul in exercitiu, Antonio Costa, a fost realeas pentru un al treilea mandat, scrie MEDIAFAX.

La Porto, oras mare din nordul tarii, candidatul independent Rui Moreira a creat o surpriza, impunandu-se in fata candidatilor PSD si PS.

Aproximativ 9,5 milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru a-si alege reprezentantii in 308 primarii. La ultimele alegeri municipale din 2009, rata abtinerii a atins 41 la suta.

Citeste si:
Rezultate BAC 2023. Au fost publicate notele la Bacalaureat 2023 pe...
Rezultate BAC 2023. Au fost...

Numarul record de candidati independenti (80 fata de 54 in 2009) a complicat datele pentru partidele traditionale. Independentii s-au demarcat de clasa politica pentru a obtine capital pe fondul nemultumirii fata de masurile de austeritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.