Arsenalul chimic sirian este in mare parte "inutilizabil" sub forma in care se afla si ar putea fi, pe cale de consecinta, distrus mai rapid decat se estima, se arata intr-un raport confidential americano-rus de joi seara, citat de ziarul The Washington Post.

Acest raport, prezentat Casei Albe de experti in domeniul armamentului, estimeaza ca arsenalul sirian ar putea sa fie neutralizat in termen de noua luni si ca acesta prezinta mai putine riscuri sa fie ascuns sau furat de grupari teroriste, din cauza formei in care este stocat.

Potrivit acestor experti, Siria ar detine peste 1.000 de tone de arme chimice, intre care 300 de tone de gaz mustar.

Restul arsenalului ar fi alcatuit din elemente chimice lichide, stocate sub forma binara, adica sub forma a doua produse chimice, cunoscute sub numele de precursori, care sunt amestecate chiar inainte sa fie utilizate, scrie ziarul.

Aceasta informatie confirma datele avansate de catre serviciile de informatii franceze la inceputul lui septembrie.

Cu scopul de a indeparta amenintarea unor atacuri americane, Siria a aderat la Organizatia Conventiei privind Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar presedintele sirian Bashar al-Assad nu a incetat sa-si repete angajamentul de a-si distruge armele chimice si de a nu ridica obstacole in calea acestui proces, scrie MEDIAFAX.

Dupa mai multe saptamani de negocieri intense, Rusia si Statele Unite au ajuns joi, la ONU, la un acord asupra unui text care stabileste cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului lui Bashar al-Assad. Aceasta rezolutie ar putea sa fie adoptata inca de vineri seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.