CE a transmis, joi, Romaniei patru avize motivate pentru neconcordonata cu legislatia UE a practicilor de rambursare de TVA, a normelor contabile referitoare la creante si a celor de impozitare a nerezidentilor, precum si a drepturilor persoanelor care obtin venituri din activitati idependente.

Opinia motivata este a doua faza a procedurii de infringement, iar in absenta unor raspunsuri satisfacatoare in termen de doua luni, Comisia Europeana (CE) ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

CE a solicitat Romaniei printr-un aviz motivat sa modifice practicile administrative de rambursare de TVA.

"Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile. Aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA care prevad ca TVA ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili. Chiar si in cazul in care statele membre dispun de o anumita marja de manevra pentru a stabili conditiile de rambursare, contribuabilii romani suporta povara TVA pentru o perioada de timp prea indelungata, ca urmare a intarzierilor curente", afirma Comisia.

De asemenea, CE a continuat actiunea impotriva Romaniei privind drepturile persoanelor care desfasoara o activitate independenta, intrucat autoritatile de la Bucuresti nu au transpus integral Directiva privind egalitatea dintre barbati si femei in acest sector. Termenul limita a expirat la 5 august 2012 si o scrisoare de notificare oficiala a fost adresata Romaniei in septembrie 2012. Pana in prezent, Romania a introdus doar partial directiva in legislatia nationala, scrie MEDIAFAX.

Directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii colaboratoare/colaboratori acestora garanteaza drepturi de protectie sociala pentru milioane de femei pe piata fortei de munca, consolidand spiritul antreprenorial. In conformitate cu aceste norme, femeile care desfasoara o activitate independenta si sotii/sotiile sau partenerii de viata ai lucratorilor independenti au dreptul la o indemnizatie de maternitate si la un concediu de cel puțin 14 saptamani, in cazul in care doresc sa beneficieze de acestea.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Romania trebuie, de asemenea, sa alinieze normele privind evaluarea si contabilitatea creantelor achizitionate la legislatia UE. Legislatia contabila din Romania prevede prezentarea creantelor cesionate la valoare nominala in registrele si evidentele contabile ale cesionarului, in timp ce potrivit legislatiei europeane, elementele prezentate in conturile anuale trebuie sa fie evaluate printr-o metoda bazata pe principiul pretului de achizitie sau al costurilor de productie.

Comisia a solicitat Romaniei si revizuirea normelor de impozitare a veniturilor nerezidentilor provenite din munca.

Legislatia romaneasca nu permite persoanelor nerezidente care lucreaza si obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor in Romania sa beneficieze de deducerile personale si familiale. Acest lucru poate duce la o impozitare superioara nedreapta in Romania, deoarece situatia personala si familiala a contribuabilului risca sa nu fie luate in considerare nici in tara sa de resedinta, unde acesta nu dispune de suficiente venituri impozabile si nici in Romania in calitate de stat in care isi desfasoara activitatea.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Conform Comisiei, aceste dispozitii din Romania sunt contrare principiului liberei circulatii a lucratorilor. Potrivit tratatelor UE si jurisprudentei comunitare, contribuabilii nerezidenti, care isi obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor intr-un stat membru al UE trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ca si contribuabilii rezidenti.

Comisia a anuntat, tot joi, initierea unei proceduri de infringement impotriva mai multor state, printre care si Romania, din cauza necomunicarii informatiilor privind implementarea Directivei UE privind emisiile industriale in legislatia nationala. Din totalul de 422 de actiuni declansate impotriva Romaniei de la 1 ianuarie 2007, 377 au fost clasate de Comisia Europeana, iar o actiune a fost declarata inadmisibila de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. In prezent, sunt in curs 44 de actiuni. Dintre acestea, 42 se afla in faza precontencioasa si doua in etapa contencioasa.

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.