Presedintele Bashar al-Assad a reiterat angajamentul regimului sau de a distruge arsenalul chimic sirian si de a nu ridica obstacole in calea acestui proces, intr-un interviu pentru pentru postul venezuelean Telesur.

"Siria se angajeaza in general fata de toate conventiile pe care le semneaza. Ea a trimis recent inventarul (arsenalului sau chimic) Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar in curand experti vor pleca in Siria pentru a veriffica situatia acestor arme la fata locului", a declarat al-Assad in acest interviu realizat la Damasc si difuzat integral joi de agentia Sana.

"Din partea Guvernului sirian nu exista obstacole", a spus el.

Marile puteri, reunite la New York, au avansat miercuri spre un acord asupra mai multor puncte cruciale ale unei rezolutii ONU care stabileste cadrul dezarmarii chimice a Siriei.

Occidentalii si rusii au pozitii opuse cu privire la o recurgere la Capitolul VII al Cartei ONU pentru a pune in aplicare programul de eliminare a armelor chimice anuntat pe 14 septembrie, la Geneva, de Moscova si Washington.

Acest acord a indepartat amenintarea unor atacuri militare impotriva regimului sirian, acuzat ca se afla la originea unui atac cu arma chimica comis pe 21 august langa Damasc, scrie MEDIAFAX.

Al-Assad nu a indepartat, totusi, posibilitatea unei interventii armate a Statelor Unite in tara sa.

"Posibilitatea ca Statele Unite sa lanseze un atac impotriva Siriei este in continuare reala. Fie sub pretextul armelor chimice, fie pentru alte pretexte", a dat el asigurari.

"Daca aruncam o privire spre razboaiele precedente, spre politicile Statelor Unite, cel putin incepand din prima jumatate a anilor '50 observam ca este vorba despre o politica care trece de la o agresiune la alta. Aceasta politica nu s-a schimbat si nu vad acum un motiv special ca acest lucru sa se schimbe", a apreciat presedintele sirian.

Citeste si:
Premierul Ciucă - întrevedere cu președintele Consiliului European;...
Premierul Ciucă - întrevedere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.