Franta a fost amenintata din nou cu sanctiuni, miercuri, de catre Comisia Europeana (CE), in urma afirmatiilor ministrului socialist de Interne Manuel Valls despre imposibilitatea insertiei acestora si expulzarea inevitabila a celor mai multi dintre ei.

"Majoritatea (romilor) trebuie sa fie condusa la frontiera", a insistat miercuri Manuel Valls pentru grupul de radio-televiziune RMC/BFMTV. "Este iluzoriu sa ne gandim ca vom solutiona aceasta problema doar prin insertie" sociala, declarase deja ministrul francez marti, evocand "moduri de viata (ale romilor) extrem de diferite de ale noastre (francezilor) si care se afla, evident, in confruntare".

"In Romania, dar si in Bulgaria intr-o mai mica masura, trebuie sa aiba loc proiectele de insertie", a subliniat el miercuri.

Intr-o reactie, CE a amintit ca romii, cetateni europeni, au dreptul sa circule liber in toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

"Daca aceste principii inscrise in Tratatate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispozitie", a avertizat Olivier Bailly, un purtator de cuvant al CE, raspunzand unei intrebari despre eventuale sanctiuni

"Franta respecta toate conventiile europene", a replicat miercuri dupa-amiaza Manuel Valls.

CE are posibilitatea sa deschida o procedura de infringement impotriva unui stat membru, in cazul in care ea apreciaza ca tara respectiva nu respecta drepturile fundamentale in vigoare in UE, scrie MEDIAFAX.

Ea a deplans o confuzie "voluntara sau involuntara" in regulile si principiile europene pe care o fac oficiali politici din Franta.

"Urmeaza alegeri in Franta", a rezumat Viviane Reding, vicepresedinta CE insarcinata cu Justitia, referindu-se la alegerile municipale din aceasta tara, prevazute in martie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.