Guvernul francez nu a reusit sa intrerupa cercul vicios al evacuarilor fortate ale romilor, care au atins in prezent un nivel-record, afirma Amnesty International (AI) intr-un raport dat publicitatii miercuri, indemnand la interzicerea prin lege a acestei practici.

Peste 10.000 de romi au fost evacuati din asezari improvizate in prima jumatate a lui 2013, se arata in acest comunicat postat pe site-ul ONG-ului.

"Franta nu are prevederi in vederea unei protectii eficiente impotriva evacuarilor fortate", denunta John Dalhuisen, directorul Programelor pentru Europa si Asia centrala, citat in comunicat. El subliniaza ca, "in cele mai multe cazuri, acestea (evacuarile) sunt efectuate intr-o atmosfera ostila, fara sa fie propuse locuinte alternative", adaugand ca "romii sunt condamnati la o viata de insecuritate constanta si sunt obligati sa rataceasca de la o tabara la alta".

"Evacuarile fortate trebuie sa fie interzise prin lege", indeamna directorul AI.

In Franta traiesc aproximativ 20.000 de romi, care au imigrat in cea mai mare parte din Romania, Bulgaria si fosta Iugoslavie, apreciaza AI in comunicat, adaugand ca acestia "fug de saracia cronica si discriminarea la care sunt supusi in tarile lor".

ONG-ul aminteste promisiunea pe care presedintele francez Francois Hollande a facut-o dupa ce a ajuns la putere in 2012, si anume de a schimba "tonul si politica" privind romii, dar observand ca "pe teren s-au schimbat putine" de atunci si pana in prezent.

De asemenea, in august 2012, Guvernul francez a emis un ghid care cuprinde pasii de urmat inainte si in timpul evacuarilor si a creat o Comisie interministeriala de coordonare a politicilor in domeniu, mai aminteste organizatia.

Aceste "noi masuri nu vizeaza oprirea evacuarilor si nu respecta standardele internationale in domeniul drepturilor omului", denunta John Dalhuisen, citat in comunicat. "Ghidurile sunt discretionare si sunt aplicate in mod inconsecvent", reproseaza el, adaugand ca respectiva "Comisie interministeriala nu are greutate politica". "In pofida bunelor intentii, eforturile sale sunt subminate continuu de tendinta de ansamblu de evacuare cu orice pret", afirma el, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Potrivit AI, evacuarile fortate continua intr-un "ritm alarmant" in Franta. Un sfert dintre romi traiesc in regiunile Lille si Lyon, se arata in comunicat, care precizeaza ca raportul "Condamnati la a rataci: evacuari fortate ale romilor in Franta" evalueaza situatia dupa un an de la publicarea ghidurilor interministeriale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.