Premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat luni Ucraina ca isi va pierde "privilegiile" in relatiile comerciale cu Rusia, in cazul in care autoritatile de la Kiev vor semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

"Semnarea acestui acord cu UE va pune capat unui regim special, unui regim de parteneriat, care a fost aplicat pana acum cu Ucraina. Vom continua sa fim prieteni, sa facem comert, dar va fi un comert fara niciun privilegiu, poate chiar si cu restrictii", a declarat Medvedev, citat de agentia rusa Itar-Tass.

Ucraina spera sa semneze un acord de asociere cu UE in noiembrie, in timpul unui summit al Parteneriatului Estic (creat in 2009 intre UE si Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina si Belarus n.r.), care va avea loc la Vilnius, Lituania. Acordul de asociere include o componenta comerciala ambitioasa, considerata un prim pas catre aderarea Ucrainei la UE, scrie MEDIAFAX.

Rusia incearca de mai multi ani sa convinga Ucraina sa intre in uniunea vamala pe care a format-o cu Kazahstan si Belarus si a avertizat deja autoritatile de la Kiev ca va lua masuri daca acordul cu UE va fi semnat.

In urma acestor declaratii, Parlamentul European a cerut Rusiei in luna septembrie sa puna capat presiunilor "inacceptabile" asupra tarilor din fosta URSS, in special asupra Ucrainei.

Autoritatile de la Bruxelles s-au declarat pregatite la randul lor sa semneze acordul cu Ucraina, daca tara va face progrese in privinta statului de drept si va reconsidera situatia fostului premier Iulia Timosenko, incarcerat pentru o pedeapsa de sapte ani pentru abuz de putere, condamnare denuntata de UE sub suspiciunea de persecutie politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.