Guvernul suedez si sefii politiei si-au exprimat indignarea fata de o dezvaluire a presei cu privire la existenta unui registru al politiei, in care sunt inscrisi peste 4.000 de romi.

"Sunt socat", a afirmat ministrul suedez al Justitiei, Beatrice Ask, citata de agentia de presa TT. "Este interzisa utilizarea informatiilor bazate pe originea indivizilor", a declarat ea, adaugand ca a cerut explicatii referitor la acest caz.

Potrivit cotidianului Dagens Nyheter (DN), politia a creat in 2012 o baza de date cu numele a 4.029 de persoane de etnie roma, inclusiv 1.000 de copii si cativa defuncti. In acest registru sunt indicate adresele lor, numarul de securitate sociala si arborele lor genealogic, scrie MEDIAFAX.

"Registrul nu contine informatii privind criminalitatea (...). Acesta este un recensamant al legaturilor de rudenie", subliniaza publicatia. El a fost creat de catre politia din Lund (sud), dar diferite ramuri ale politiei, inclusiv directia politiei nationale, au acces la acesta, precizeaza DN.

"Este cel putin revoltator", a afirmat ministrul Integrarii, Erik Ullenhag, citat de TT.

"Informatiile publicate de DN constituie, potrivit datelor pe care le-am primit, un dosar de analiza din cadrul unei anchete privind criminalitatea, initiat de politia din Scania (sud). In baza informatiilor pe care le detin, pot considera ca nu exista nici o baza legala si ca acest fapt este inacceptabil", a declarat seful politiei nationale, Bengt Svenson, citat intr-un comunicat.

Politia a promis ca va oferi explicatii privind crearea acestui registru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.