Ungaria nu intentioneaza sa nationalizeze furnizorii de utilitati, dar statul va analiza toate ofertele actualilor proprietari de a vinde participatii la aceste companii, a declarat, luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Budapesta.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, la postul public de radio, ca statul negociaza rascumpararea a 6-7 companii de utilitati privatizate in trecut, iar o lege prin care furnizorii de servicii de utilitati publice vor deveni companii nonprofit ar putea sa ajunga in parlament in primavara.

"In perioada comunista, procesul se numea intr-adevar nationalizare, dar in situatia actuala nu putem discuta de expropriere", a declarat purtatorul de cuvant, citat de portalul Politics.hu. Reprezentantul guvernului a comentat reactii ale presei si partidelor din Ungaria la declaratiile de vineri ale premierului.

In multe tari din Europa de Vest in care actionarii privati si-au vandut participatiile iar statul a fost dispus sa investeasca in acest sector, "cele doua ideri s-au intalnit", a spus el, scrie MEDIAFAX.

Orban intentioneaza sa transforme companiile de utilitati in servicii nonprofit prin introducerea de reglementari, a explicat purtatorul de cuvant, dand ca exemplu Franta si Danemarca.

Atingerea acestui obiectiv prin achizitia de catre stat nu va conduce la nepotism, intrucat acestea vor fi conduse de manageri privati, a adaugat el.

Orban nu a furnizat, vineri, detalii despre rascumpararea celor 6-7 companii. Premierul a afirmat insa ca preluarea furnizorilor de utilitati ar putea avea loc in 1-2 ani, adaugand ca se gandeste de mult timp la trecerea acestor companii sub controlul statului.

In sectorul de utilitati din Ungaria sunt prezente companii importante, precum E.ON si RWE - Gemania, EDF si GDF Suez - Franta, precum si ENI - Italia.

Printre masurile similare adoptate pana in prezent, seful executivului a mentionat cumpararea furnizorului de servicii de apa si canal din Pecs, precum si negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizioneaza cu gaze naturale capitala.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.