Cancelarul german Angela Merkel este considerata "femeia cea mai puternica din lume" dar ea nu a jucat niciodata pana in prezent cartea feminina, in cei 33 de ani de cariera politica.

La varsta de 59 de ani, ea a eliminat nenumarati oameni politici, fara sa promoveze insa niciodata cauza femeilor.

Dar in timpul campaniei pentru alegerile legislative de duminica, la incheierea carora ar urma sa obtina cel de-al treilea mandat de patru ani, Merkel a surprins ridicand cortina asupra unor aspecte mai personale.

"Cancelarul lucreaza la modificarea imaginii sale, avand in mare parte ca destinatar electoratul feminin, si vrea sa transforme «Merkel masina care rezolva criza din zona euro» intr-un oficial politic cu fata umana", afirma saptamanalul Der Spiegel.

Potrivit sondajelor, ea dispune de un avans confortabil in fata rivalului sau social-democrat Peer Steinbrück, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Dar cu 32 de milioane de alegatoare si 30 de milioane de alegatori, votul femeilor este crucial.

Desemnata femeia cea mai puternica din lume de catre revista Forbes, in sapte din cei opt ani de guvernare, acest doctor in fizica, pe care militantii partidului sau conservator CDU o supranumesc Mutti (mama) pentru latura sa reconfortanta si pragmatica, apare foarte machiata pe site-ul sau de campanie, privindu-l cu dragoste pe sotul sau, doctor in chimie, scrie MEDIAFAX.

S-ar putea crede ca el, Joachim Sauer, este candidatul.

"Acasa, departe de vacarmul politicii, pot sa imi eliberez spiritul, sa citesc si sa imi recapat fortele in familie", scrie ea, ceea ce a determinat mai multi comentatori sa spuna ca Merkel "joaca rolul femeii casnice".

"Imi place sa gatesc, iar mancarurile mele favorite sunt «ruladele» si supa de cartofi", continua ea. "Sotul meu se plange rar. Numai atunci cand nu este destul aluat pe crumble".

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Potrivit jurnalistei si scriitoarei Bascha Mika, Merkel a intors in favoarea sa apelativul sexist "Mutti".

"Ea a profitat de ceea ce era o insulta si a facut din aceasta o imagine de mama a natiunii, care va preia grijile, care are totul sub control", comenteaza ea pentru AFP.

"Cred ca este ingenios dar si nefast, deoarece ea ii trateaza pe alegatori ca pe niste copii, le spune «nu va faceti griji, ma ocup eu de tot», este gradul cel mai inalt al depolitizarii", continua Mika. Rivalii lui Merkel o acuza periodic ca sufoca dezbaterile spinoase, despre o eventuala interventie militara in Siria sau despre o reducere a datoriei Greciei, spre exemplu, pentru a adormi electoratul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.