Doi fosti secretari ai Apararii in administratia lui Barack Obama, Robert Gates si Leon Panetta, au criticat abordarea presedintelui american privind Siria si cererea sa inaintata Congresului pentru a autoriza o eventuala actiune militara, a anuntat miercuri New York Times.

In opinia lui Leon Panetta, care a condus Pentagonul in perioada iulie 2011 - februarie 2013, presedintele ar fi trebuit sa actioneze fara sa incerce sa obtina votul Congresului in favoarea unei interventii.

"Cand presedintele Statelor Unite desemneaza o linie rosie, credibilitatea acestei tari depinde de faptul ca el isi urmeaza vorbele de acte", afirma Panetta, in cadrul unui forum organizat de Southern Methodist University in Dallas (Texas, sud).

"O data ce presedintele a ajuns la concluzia (ca armele chimice au fost folosite, n.red.), el ar fi trebuit sa ordone o actiune limitata", a adaugat el la acest forum, la care a participat si predecesorul sau Robert Gates, secretar al Apararii in perioada 2007-2011. In opinia lui Gates, un republican deja in functie in administratia George W. Bush, un vot negativ in Congres ar fi fost devastator, scrie MEDIAFAX.

"Ne-ar fi slabit in ochii aliatilor, dar si ai adversarilor nostri din lume", a apreciat el.

Dar secretarul care a prezidat politica de trimitere a unor intariri masive in Irak in 2007, apoi in Afganistan in 2009, nu si-a ascuns reticenta in fata unei noi interventii militare americane.

"Sa folosesti tot felul de trucuri timp de cateva zile pentru a sublinia sau valida un punct sau un principiu nu este strategie", a denuntat Robert Gates, avertizand asupra riscului de a fi perceput "drept cei rai in locul lui Assad", in caz de atacuri.

Potrivit lui, atacurile americane in Siria ar "arunca gaz pe foc in situatia foarte complexa din Orientul Mijlociu". In ultimele luni la conducerea Pentagonului in 2011, Robert Gates nu si-a ascuns reticenta in fata unei operatiuni militare in Libia.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.