Reprezentantii celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si-au incheiat reuniunea de marti seara fara vreun rezultat privind o rezolutie cu caracter coercitiv pentru Damasc, avand pareri diferite privind responsabilitatea regimului sirian in atacul chimic.

Statele Unite au criticat Rusia pentru ca aceasta "inoata impotriva curentului opiniei publice internationale si impotriva faptelor" cu privire la responsabilii de atacul chimic din 21 august, in apropierea Damascului. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki a reiterat declaratiile diplomatiei franceze.

Washingtonul si Parisul sunt convinse de vinovatia regimului sirian in masacrul chimic, in timp ce Moscova acuza opozitia siriana.

Americanii si rusii au incheiat, sambata, la Geneva un acord privind distrugerea arsenalului chimic sirian, dar au opinii divergente privind represaliile impotriva Damascului, in caz ca acesta nu-si respecta obligatiile. Cei trei aliati, Parisul, Washingtonul si Londra, vor sa faca uz de amenintarea recursului la forta intr-o rezolutie ONU "puternica si coercitiva", insa Rusia se opune.

Ambasadorii celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate - Statele Unite, Franta, Rusia, China si Marea Britanie - s-au intalnit, marti, intr-o "atmosfera constructiva", fara a inregistra vreun progres, a declarat un diplomat.

Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, se va intalni miercuri cu omologul sau spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo, pentru a discuta despre criza siriana, inainte de a fi audiat in Senat si in Adunarea Nationala, in timp ce au fost prevazute noi consultari. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut celor cinci puteri sa "dea dovada de unitate" si urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare cu cei cinci ambasadori ai lor la New York, scrie MEDIAFAX.

Aliat puternic al regimului sirian, Rusia a asigurat ca isi va continua eforturile diplomatice. Ea l-a trimis la Damasc pe viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, care s-a intalnit marti seara cu seful diplomatiei siriene, Walid Mouallem.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

In tabara adversa, opozitia siriana i-a cerut Consiliului de Securitate sa-i interzica regimului sirian utilizarea aviatiei, rachetelor, artileriei si armelor chimice intr-o rezolutie in cadrul "Capitolului VII", celebra parte a Cartei ONU care prevede posibilitatea aplicarii unor sanctiuni si chiar recurgerea la forta.

In opinia liderului Coalitiei nationale siriene, Ahmad Jarba, "uciderea sirienilor poate inceta numai daca va fi oprita masina de razboi a regimului".

Franta si Rusia, de asemenea, raman pe pozitii divergente in ce priveste Siria.

Fabius a afirmat la Moscova, in fata omologului sau rus, Serghei Lavrov, ca raportul ONU publicat luni nu lasa loc de "indoiala cu privire la responsabilitatea regimului de la Damasc". Lavrov a raspuns ca are "motivele cele mai serioase sa creada ca (atacul chimic) a fost o provocare" a rebelilor sirieni.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Lavrov s-a intors recent de la Geneva, unde a incheiat sambata cu omologul sau american John Kerry, un acord privind distrugerea arsenalului chimic sirian pana la mijlocul lui 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.