Un fost oficial al serviciilor de informatii iugoslave si fost ministru croat de Interne, Josip Boljkovaci, in varsta de 93 de ani, a fost inculpat marti de justitia croata pentru executia la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a 21 de civili suspectati de colaborare cu regimul pronazist.

Este vorba de prima inculpare din Croatia pentru acest tip de infractiune.

Boljkovaci este acuzat ca a ordonat condamnarea la inchisoare si executia a 21 de civili pe cand era unul dintre responsabilii serviciilor secrete ale "partizanilor" comunisti (OZNA), sub comanda maresalului Josip Broz Tito, viitorul lider al Iugoslaviei comuniste, a transmis Parchetul din Zagreb intr-un comunicat.

Victimele au fost arestate la Duga Resa, la sud-vest de Zagreb, si ucise in mai si iunie 1945, conform aceleiasi surse.

Boljkovaci a fost arestat in 2011 si plasat in detentie provizorie timp de o luna, in cadrul anchetei pentru aceste crime. Acesta a respins toate acuzatiile care ii sunt aduse, scrie MEDIAFAX.

Din cauza varstei sale si a starii precare de sanatate, acesta si-a petrecut mare parte din timp intr-un spital penitenciar.

Josip Boljkovaci a fost primul ministru de Interne croat dupa proclamarea de catre Croatia a independentei de Iugoslavia in 1991.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.