Presedintele francez François Hollande si sefii diplomatiilor americana John Kerry si britanica William Hague au apreciat luni ca este "esentiala" ajungerea la o "rezolutie puternica si constrangatoare" a ONU privind criza din Siria, a anuntat presedintia franceza.

In cadrul unei intalniri de la Paris, la care a participat si ministrul francez de Externe Laurent Fabius, toti trei au afirmat ca doresc "un calendar precis" privind controlul si distrugerea arsenalului chimic al regimului sirian.

Hollande a declarat ca cei trei aliati trebuie "sa pastreze solidaritatea si linia sigura care le-a permis sa declanseze acest proces diplomatic".

Aliatii si-au exprimat dorinta de a lucra, "peste o saptamana", asupra unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, apreciind ca raportul inspectorilor ONU privind presupusul atac chimic din 21 august va fi, "fara indoiala, o ocazie buna de a discuta despre acest subiect".

"Ei au fost de acord ca rezolutia trebuie sa fie puternica, durabila si sa prevada un program cu termene precise", a anuntat presedintia franceza. De asemenea, rezolutia trebuie sa fie "constrangatoare fata de obligatiile regimului sirian", informeaza aceeasi sursa, potrivit MEIDAFAX.

Francezii, americanii si britanicii "au decis sa ramana uniti pentru saptamana urmatoare", convenind sa "lucreze la gasirea unei solutii politice privind opozitia" siriana. Trebuie sa "avansam foarte rapid", tinand cond de "situatia foarte complicata din regiune", a adaugat el.

Rezolutia ar trebui sa includa prevederile acordului anuntat sambata de catre secretarul american de Stat John Kerry si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Astfel, regimul de la Damasc are la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme chimice care ar urma sa fie distruse pana la jumatatea anului 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.