Autoritatile din Peru au decretat joi stare de urgenta in noua districte din departamentul Moquegua (sud), dupa ce, de la inceputul lunii, s-au inregistrat sapte eruptii ale Vulcanului Ubinas.

Starea de urgenta instituita pe o perioada de 60 de zile va permite aplicarea unor masuri de evacuare a localitatilor din apropierea vulcanului, considerat cel mai activ din Peru.

Ubinas, cu o altitudine de 5.672 de metri, a intrat in eruptie pe 1 septembrie, degajand nori de cenusa, gaze toxice si coloane de fum care au ajuns pana la 2.500 altitudine deasupra craterului, potrivit Institutului Geofizic al Peru (IGP) din cadrul Universitatii San Agustin d'Arequipa.

In ultimele trei zile, "vulcanul nu a inregistrat vreo activitate si nu a emis cenusa", a declarat pentru AFP vulcanologul Victor Aguilar de la IGP.

Potrivit unor informatii de la Institutul Geologic Minier, aceste eruptii ar fi consecinta unor ninsori abundente, in ultimele saptamani, in sudul Peru.

In 2006, o intensificare a activitatii vulcanului a provocat deja evacuarea mai multor localitati, scrie MEDIAFAX.

Incepand din anul 1550, Vulcanul Ubinas a inregistrat cel putin 25 de eruptii majore. Aproximativ 40 de vulcani, majoritatea inactivi, se afla in departamentul Moquegua si regiunile invecinate Arequipa si Tacna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.