Siria a inceput sa disperseze arsenalul chimic in aproximativ 50 de locuri, cu scopul de a complica sarcina celor care urmeaza sa il plaseze sub control international, scrie The Wall Street Journal (WSJ) in editia de vineri.

Publicatia, care citeaza oficiali americani sub protectia anonimatului, afirma ca o unitate militara specializata, Unitatea 450, deplaseaza de multe luni, ceea ce a facut inclusiv saptamana trecuta, aceste stocuri de arme chimice, de peste 1.000 de tone, potrivit unor experti.

Aceste arme chimice au inceput sa fie deplasate, in urma cu aproximativ un an, dinspre partea de vest a Siriei, unde sunt stocate, catre 24 de locuri importante pe teritoriul intregii tari.

Unitatea 450 a inceput totodata sa recurga la zeci de locuri de mai mica importanta, in total fiind vorba de aproximativ 50 de locuri, imprastiate pe tot teritoriul sirian, scrie publicatia, potrivit MEIDAFAX.

In pofida acestei strategii, serviciile americane si israeliene de informatii apreciaza ca stiu in continuare unde se afla cea mai mare parte a stocurilor de arme chimice, adauga cotidianul american de afaceri.

"Stim in mod clar mai putin decat stiam in urma cu sase luni despre localizarea acestor arme", a recunoscut unul dintre oficialii citati de ziar.

Presedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat sa trimita ONU documentele necesare semnarii acordului privind interzicerea utilizarii armelor chimice, reclamand in schimb concesii importante Washingtonului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.